Newsletter

Zapisz się do newslettera

Uzupełnij swojego maila i bądź na bieżąco z nowościami na stronie prawosportowe.pl

ikonka fb ikonka tw

Organizacje sportowe

Stanowisko WADA w sprawie zawieszeń akredytowanych laboratoriów

06.05.2016

W ostatnim swoim wpisie poruszyłem temat możliwości zawieszenia akredytacji laboratoriów akredytowanych przez WADA. Dzisiaj chciałbym powrócić do tematu, gdyż pod koniec kwietnia kolejne laboratorium zostało zawieszone, a wczoraj pojawił się komunikat WADA w sprawie dotychczasowych zawieszeń.

Tym razem doszło do zawieszenia laboratorium z RPA. Tak jak w przypadku dwóch poprzednich laboratoriów, również laboratoriów z RPA nie będzie miało możliwości dokonywania analiz próbek moczu i krwi oraz będzie zobowiązane do przekazania próbek do innych akredytowanych laboratoriów. Oczywiście wszystkie trzy laboratoria na podstawie art. 13.7 Światowego Kodeksu Antydopingowego mają prawo wniesienia odwołania do CAS-u. Czy z tego prawa laboratoria skorzystają – czas pokaże.

Przewodniczący Światowej Agencji Antydopingowej w swoim oświadczeniu zapewnił sportowców, że ich próbki zostaną przetransportowane do jednego z 31 akredytowanych laboratoriów przy zagwarantowaniu, że nie będzie zwłoki w procedurze analizy próbek oraz utrzymania ich integralności.

Ponadto Przewodniczący poinformował, że zawieszenie trzech laboratoriów wiązało się z bezpośrednimi rezultatami wzmocnionego procesu monitorowania laboratoriów przez WADA – polegającego nie tylko na wprowadzeniu rygorystycznych procedur, ale i częstszych wizytacji laboratoriów. Zdaniem Przewodniczącego sportowcy powinni nadal mieć pełne zaufanie do systemu, dlatego też WADA jeśli stwierdzi, że laboratorium nie działa zgodnie z międzynarodowymi standardami zawiesza ich akredytację do czasu spełnienia niezbędnych wymagań.

Jak wynika z oświadczenia – WADA nie może podać konkretnych powodów, dla których laboratoria zostały zawieszone ze względu na trwające postępowania, które obejmują między innymi prawo do złożenia odwołania do CAS-u. Jednakże jak wskazuje WADA do zawieszenia generalnie może dojść z różnych powodów, które wskazywałem już w poprzednim wpisie.

Przewodniczący wskazał również na problem umieszczania nowych substancji zabronionych w Liście Substancji i Metod Zabronionych, co do których to substancji część z laboratoriów może mieć nieodpowiedni lub niedostateczny sprzęt analityczny. W konsekwencji tego rodzaju okoliczność może mieć wpływ na zdolność laboratorium do skutecznego analizowania próbek.

W końcowej części oświadczenia Przewodniczący WADA uspokaja sportowców, których próbki były badane przez trzy zawieszone laboratoria - zawieszenie laboratorium powoduje bowiem ponowną ocenę wyników ostatnich analiz i powtórną analizę poprzednich próbek zawodników z określonego okresu czasu, jeśli jest to wymagane i zasadne. Jednakże w mojej opinii mogą w niedługim czasie mogą pojawić się przypadku kwestionowania przeprowadzanych analiz i próby wznowienia już zakończonych postępowań.

Jednocześnie jednak możemy być pewni – dochowania należytej staranności w zakresie dotyczącym wypełnienia obowiązków określonych w przepisach antydopingowych powinniśmy wymagać nie tylko od sportowców, ale również od laboratoriów.