Newsletter

Zapisz się do newslettera

Uzupełnij swojego maila i bądź na bieżąco z nowościami na stronie prawosportowe.pl

ikonka fb ikonka tw

Fitness

Polityka prywatności i strony www

02.08.2017

Posiadanie strony internetowej przez klub sportowy czy też polski związek sportowy to już standard. Większość z tych podmiot dysponuje ciekawymi witrynami internetowymi, za pomocą których istnieje np. możliwość dokonywania zakupów w sklepie internetowym. Pamiętać jednak należy, że każdy administrator strony internetowej ma szereg obowiązków informacyjnych, do których przestrzegania jest zobowiązany na mocy przepisów powszechnie obowiązujących. Definicji legalnej tytułowej ,,polityki prywatności” nie znajdziemy w żadnym akcie prawnym. Dokument ten ma więc charakter zwyczajowy, nie jest przewidziany przez prawo. Fakt, że posiadanie polityki prywatności nie jest wymogiem ustawowym nie oznacza równocześnie, że nie warto jej zamieścić na stronie internetowej. Wręcz przeciwnie – warto. Ułatwia ona bowiem spełnienie przesłanek ustawowych w zakresie obowiązków informacyjnych związanych z gromadzeniem przez strony www danych osobowych oraz chociażby korzystania ze znanych większości użytkowników internetu plików cookies. Pliki cookies, czyli popularne ciasteczka to w uproszczeniu określone pliki danych informatycznych, które są przeznaczone do korzystania ze stron internetowych i pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i wyświetlić stronę internetową dostosowując ją do upodobań użytkownika. Obowiązek informowania o przechowywaniu i wykorzystaniu mechanizmów, które są stosowane do gromadzenia danych o użytkownikach, w tym o wspomnianych powyżej ,,ciasteczkach” został wskazany w art. 173 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne. Za jego nieprzestrzeganie grożą kary pieniężne określone w art. 208 tejże ustawy. W dokumencie określanym mianem polityki prywatności, co do zasady powinny znaleźć się m.in. informacje o: właśnie o plikach cookies (celu w jakim są przetwarzane),  gromadzonych danych osobowych (jeżeli takowe są przetwarzane), wykorzystaniu danych, informacje w zakresie bezpieczeństwa przekazywanych danych osobowych, zewnętrznych usługach, z których korzysta serwis, a które używają swoich cookies, np. Facebook. Wskazać jednak należy, że jeżeli w ramach danego serwisu internetowego pobierane są i przetwarzane dane osobowe, to wówczas na administratorze tych danych spoczywają obowiązki informacyjne, które zostały określone w art. 24 i 25 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. I tutaj uwaga: polityka prywatności to nie to samo co ,,polityka bezpieczeństwa”, która stanowi wewnętrzny dokument, który musi posiadać administrator danych osobowych. Polityka prywatności stanowi jedną z popularniejszych form spełniania ustawowych obowiązków w zakresie informowania użytkowników w określonym w ustawie zakresie. Można jednak te obowiązki wypełnić w formie regulaminu, czy też podstrony.

Ostatnie wpisy autora

Zobacz więcej »

Newsletter

Zapisz się do newslettera by być na bieżąco z nowościami na stronie prawosportowe.pl

About

ikonka logo

Portal prawosportowe.pl powstał w 2012 roku i od tego czasu dostarcza czytelnikom wiedzę z zakresu szeroko rozumianego prawa sportowego. Odbiorcami naszych treści są sportowcy amatorzy i profesjonalni, trenerzy, sędziowe, menedżerowie, agenci, działacze organizacji sportowych, sponsorzy. Jesteśmy po to, by pomagać i edukować w sporcie.

Portal od samego początku jest wspierany przez Kancelarię Prawa Sportowego i Gospodarczego DAUERMAN

Kontakt z nami

Serwis Obsługuje:

logo dauerman

Kontakt:

PrawoSportowe.pl Sp. z o.o.

Al. Śląska 1

54-118 Wrocław

Stadion Wrocław (Budynek Wschód, III p.)

tel. +48 693 672 258

e-mail: bok@prawosportowe.pl

Na skróty

Zapytaj prawnika » Regulamin serwisu Polityka prywatności