ModernSportFoundation.org WszystkoDlaKlubu.pl TrainingCompensation.com

Spóźnione oświadczenie lustracyjne – konsekwencje prawne

W ostatnim czasie polski świat sportu obiegła informacja o pozbawieniu 66 członków zarządu polskich związków sportowych sprawowanych przez nich funkcji z powodu niezłożenia lub opóźnienia w złożeniu tzw. oświadczenia lustracyjnego. Obowiązek ten został nałożony na niniejsze osoby ostatnią nowelizacją ustawy o sporcie i to bezpośrednio z tego aktu prawnego wynikają dla osób nierespektujących niniejszej powinności te dotkliwe konsekwencje.

Zgodnie bowiem z ustawą z dnia 20 lipca 2017 r. o zmianie ustawy o sporcie oraz ustawy o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944 – 1990 oraz treści tych dokumentów, członkowie zarządu polskich związków sportowych pełniący swoje funkcje w dniu wejścia w życie niniejszej ustawy, którzy uchybili 1 – miesięcznemu terminowi do złożenia oświadczenia liczonemu od dnia doręczenia powiadomienia MSIT o wskazanej powinności lub nie złożyli oświadczenia wcale, zgodnie z art. 4 ust. 4 i 5 z mocy prawa zostają pozbawieni niniejszej funkcji publicznejZgodnie bowiem z treścią wskazanych artykułów:

„4. W przypadku niezłożenia w terminie oświadczenia, o którym mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944–1990 oraz treści tych dokumentów, przez osobę, obowiązaną do jego złożenia na podstawie ust. 1, następuje skutek określony w art. 21e ust. 1 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944–1990 oraz treści tych dokumentów.

5. Pozbawienie funkcji publicznej osoby, o której mowa w ust. 4, następuje z mocy prawa z dniem, w którym upłynął termin do złożenia oświadczenia, o którym mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944–1990 oraz treści tych dokumentów. Fakt pozbawienia funkcji publicznej stwierdza podmiot właściwy w sprawie pozbawienia lub stwierdzenia wygaśnięcia funkcji publicznej.

Wspomniany art. 21e ust. 1 wskazuje z kolei:

1. Prawomocne orzeczenie sądu, stwierdzające fakt złożenia przez osobę lustrowaną niezgodnego z prawdą oświadczenia lustracyjnego, traktuje się jako obligatoryjną przesłankę pozbawienia tej osoby pełnionej przez nią funkcji publicznej, o której mowa w art. 4 pkt 2-54, 56, 57 i 61, z zastrzeżeniem art. 21f.

Treść wskazanych przepisów wskazuje przede wszystkim, iż niezależnie od przyczyn niedopełnienia niniejszej powinności skutek pozbawienia funkcji publicznej następuje ex lege, a więc z mocy prawa. Oznacza to, iż konsekwencje prawne wiążą się bezpośrednio z zaistnieniem obiektywnego faktu jakim jest opóźnienie lub niedopełnienie obowiązku i nie wynikają z wydania żadnego innego dokumentu w postaci np. decyzji administracyjnej. Taka konstrukcja prawna sprawia, iż nie ma możliwości zakwestionowania niniejszej sytuacji w przypadku realnego zaistnienia wskazanych okoliczności.

Należy jednak wskazać, iż zgodnie ze stanowiskiem MSIT uchybienie terminowi nie zamyka drogi do ponownego kandydowania na utracone stanowisko. W takiej sytuacji od początku trzeba jednak przejść procedurę składania oświadczeń lustracyjnych, jednak tym razem na podstawie art. 7 ustawy lustracyjnej.